* Влез   * Регистрация

Accountantbg

счетоводен сайт

* Въпроси/Отговори    * Търсене
Дата и час: 20 Юни 2013 09:09

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

ПРАВИЛА НА ОФИЦИАЛНИТЕ ДИСКУСИОННИ ФОРУМИ НА ACCOUNTANTbg, непознаването на правилата не оправдава тяхното неспазване.

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Промяна наименование и ТД ?
Непрочетена публикацияПубликувано на: 25 Апр 2012 15:28 
Здравейте имам следното питане и ще съм Ви благодарна ако ми отговорите.
На юридическо лице предстои промяна в адрес и наименование, като ЕИК се запазва същият.От трудово-правна гледна точка необходимо ли е прекратяване на трудовите договори със служителите и сключване на нови такива след преригистрацията в Агенцията по вписванията? Интересува ме дали има конкретен документ, който да прочета и от който да ми стане ясно ...

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Промяна наименование и ТД ?
Непрочетена публикацияПубликувано на: 25 Апр 2012 21:53 
Не, не е необходимо да прекратявате трудовите правоотношения и да сключвате нови трудови договори.

По принцип даже ако има промяна на работодателят и новия е правоприемник, трудовото правоотношение също се запазва (чл.123 от КТ) и няма нужда да се подписват допълнителни споразумения към трудовите договори на работниците. Тъй като трудовото правоотношение се запазва по силата на закона, не се издават заповеди за уволнение (както и не се подписват допълнителни споразумения към трудовите договори). Налице е правоприемство в трудовите правоотношения, като по този начин законът гарантира правата на работниците и служителите.

Във вашия случай нямате смяна на работодателя, тоест няма нужда да прекратявате и назначавате отново на работниците/служителите, те продължават да са в трудови правоотношения с вас.

Нямате задължение и за подаване на уведомление (приложение № 5) . В случаите на промяна на правноорганизационната форма на предприятието (чл. 123, ал. 1, т. 5 КТ). Уведомление се подава от новото юридическо лице само ако осигуряването на работниците и служителите в него се провежда чрез различен от стария ЕИК по регистър БУЛСТАТ/ЕИК на търговеца, служебен номер, издаден от НАП. От това което пишете, се подразбира, че няма да променяте правната форма, а само името. Което означава, че това не се отнася за вас, но го споменавам за всеки случай, ако сте пропуснали да напишете.

Ако обаче има промяна на ЕИК , не зависимо, че не се променя работодателят, имате задължение за подаване на уведомление (приложение № 5).

Тоест след като няма да имате промяна на ЕИК, няма нужда да преназначавате работниците и служителите, както и няма да имате задължение за подаване на уведомление (приложение № 5).

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]