* Влез   * Регистрация

Accountantbg

счетоводен сайт

* Въпроси/Отговори    * Търсене
Дата и час: 20 Юни 2013 11:14

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

ПРАВИЛА НА ОФИЦИАЛНИТЕ ДИСКУСИОННИ ФОРУМИ НА ACCOUNTANTbg, непознаването на правилата не оправдава тяхното неспазване.

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Искат да ме уволнят дисциплинарно
Непрочетена публикацияПубликувано на: 27 Юни 2009 10:11 
Шефа ми предложи да подам молба за напускане по взаимно съгласие, но аз не се съгласих да подам. Той ми каза, че ако не подпиша по взаимно съгласие ще ме уволни дисциплинарно. Има ли право да ме уволни дисциплинарно защото не искам да подпиша по взаимно съгласие.

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Искат да ме уволнят дисциплинарно
Непрочетена публикацияПубликувано на: 27 Юни 2009 22:20 
Ентусиаст

Нямат право да ви уволнят дисциплинарно за това, че не желаете да напуснете по взаимно съгласие.

Ще ви обясня първо за налагането на дисциплинарно уволнение. Основанията при които може да се наложи дисциплинарно уволнение са разписани в чл.190, ал.1 от КТ

КТ
Дисциплинарно уволнение
Чл. 190. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 190 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Дисциплинарно уволнение може да се налага за:
1. три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от 1 час;
2. неявяване на работа в течение на два последователни работни дни;
3. системни нарушения на трудовата дисциплина;
4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) злоупотреба с доверието на работодателя или разпространяване на поверителни за него сведения;
5. ощетяване на гражданите от работници или служители в търговията и услугите чрез измама в цената, теглото, качеството на стоката или услугата;
6. (нова - ДВ, бр. 51 от 1999 г.) участие в хазартни игри чрез телекомуникационни средства на предприятието и се възстановяват направените разходи в пълен размер;
7. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 51 от 1999 г.) други тежки нарушения на трудовата дисциплина.
(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Дисциплинарно уволнение по ал. 1 се налага при съобразяване с критериите по чл. 189, ал. 1.

Дисциплинарното уволнение е вид дисциплинарно наказание, което работодателят може да ви наложи за извършено от вас тежко дисциплинарно нарушение. По реда на чл. 194, ал. 1 от КТ, работодателят налага дисциплинарните наказания не по-късно от два месеца от откриването на нарушението и не по-късно от 1 година от извършването му. Съгласно чл. 193 от КТ работодателят е длъжен да изслуша или да приеме писмените обяснения на работника или служителя. Ако работодателят не е поискал писмени или устни обяснения по негова вина, тогава съдът отменя заповедта за дисциплинарно наказание по тази причина, без да разглежда спора по същество (това не важи ако работника/служителя откажете да дадете обяснение). Според чл. 195, ал. 1 от КТ, дисциплинарно наказание се налага с мотивирана писмена заповед, в която се посочват нарушителят, нарушението и кога е извършено. наказанието и законния текст, въз основа на който се налага. Липсата на който и да е от тези задължителни реквизити от съдържанието на заповедта за дисциплинарно уволнение, има за последица незаконосъобразност на дисциплинарното наказание. Изискването за включване на посочените реквизити в заповедта за дисциплинарно наказание е по същество изискване за мотивирането и, за обосноваване на наложеното наказание. Дисциплинарното уволнение е свързано с неблагоприятни имуществени последици за вас, като по реда на чл. 221, ал. 2 от КТ, дължи те на работодателя обезщетение в размер на брутното си трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение. Дисциплинарното наказание се смята за наложено от деня на връчване на заповедта или от деня на нейното получаване, когато е изпратена с препоръчано писмо с обратна разписка. След като бъде изпълнена процедурата по налагане на дисциплинарното наказание "уволнение", трудовият договор се прекратява без предизвестие на основание чл. 330, ал. 2, т. 6 от КТ.

Бих ви посъветвал да не подписвате по взаимно съгласие, стига разбира се да нямате тежко дисциплинарно нарушение, което попадат в обхвата на чл.190 от КТ и вашия работодател да ви предлага по удобен и безконфликтен начин на прекратяване на трудовите правоотношения.

Ако вашия работодател няма основание за дисциплинарно уволнение, по скоро ви сплашва (за да си спести обезщетенията при съкращение), отколкото сериозно да смята да ви уволни дисциплинарно. Разбира се може и да не е запознат със законовите норми, което може да му излезе в последствие по скъпо от обезщетенията които ви дължи при съкращаване на основание чл.328, ал.1.

Ако вашия работодател ви уволни дисциплинарно, при успешното провеждане на конститутивния иск за признаване незаконността на уволнението и неговата отмяна, прекратеното трудовото правоотношение се възстановява във вида и при условията, при които е съществувало към датата на уволнението, като той ви дължи обезщетение за времето, през което сте останал без работа поради уволнението, поправка на основанието за уволнение, вписано в трудовата книжка или в други документи. Освен това съгласно чл. 354, т. 1 от КТ е предвидено, че за трудов стаж се признава и времето, през което не е съществувало трудово правоотношение в случаите, когато вие сте бил без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи - от датата на уволнението до възстановяването ви на работа. За времето от уволнението до възстановяването ви на заеманата преди уволнението ви длъжност, след влизането в сила съдебно решение имате право на основен платен годишен отпуск пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж при работодателя, при когото ви е уволнил дисциплинарно.

Ако когато незаконно уволнен работник или служител бъде възстановен на работа и след явяването му в предприятието, за да заеме работата, на която е възстановен, не бъде допуснат да я изпълнява, работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно към работника или служителя в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на явяването му до действителното му допускане на работа. Имуществената отговорност по чл. 225, ал. 3 КТ се реализира по съдебен ред. Освен това, длъжностно лице, което не изпълни влязло в сила решение за възстановяване на неправилно уволнен работник или служител, носи наказателна отговорност по чл. 172, ал. 2 от Наказателния кодекс. Имате право да сигнализирате прокуратурата, с оглед предприемане на съответните действия.

Чл.172.
.
(2) Длъжностно лице, което не изпълни заповед или влязло в сила решение за възстановяване на неправилно уволнен работник или служител, се наказва с лишаване от свобода до три години.

Вие сте по добре запознат с това дали има или няма основание вашия работодател за дисциплинарно уволнение. Но моя съвет е ако няма такова основание да отстоявате правата си.

Трябва да имате предвид ако ви се наложи, че съгласно чл. 358, ал.1 от КТ исковете по трудови спорове за отмяна на дисциплинарно наказание "предупреждение за уволнение", изменение на мястото и характера на работата и прекратяване на трудовото правоотношение се предявяват в двумесечен срок. Срокът започва да тече за искове за отмяна на дисциплинарни наказания и за изменение на мястото и характера на работата - от деня, в който на работника е била връчена съответната заповед, а при искове относно прекратяване на трудовото правоотношение - от деня на прекратяването. Ако не спазите срока работодателят ви може да възрази за изтекла давност и съдът ще се произнесе, че искът е погасен по давност (и не зависимо от това, че вие може да сте прав ще загубите делото).
По силата на чл. 357, ал.3 от КТ срокът не се смята пропуснат, ако преди изтичането му исковата молба е подадена до некомпетентен орган. В този случай исковата молба се препраща служебно на компетентния съд.
Съгласно чл. 359 производството по трудови дела е безплатно за работниците и служителите. Те не плащат такси и разноски по производството, включително и за молбите за отмяна на влезли в сила решения по трудови дела.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Непрочетена публикацияПубликувано на: 28 Юни 2009 08:40 
Обяснението е, че поради финансовата криза се налага съкращения и ни карат да подадем молби за напускане по собствено желание.

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
Непрочетена публикацияПубликувано на: 28 Юни 2009 16:45 
Ентусиаст

Не подавайте и не подписвайте по взаимно съгласие.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Непрочетена публикацияПубликувано на: 28 Юни 2009 21:17 
Благодаря за отговора и съвета.

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
Непрочетена публикацияПубликувано на: 17 Апр 2012 21:09 
А ако ме обвиняват в кражба на стоки които аз не съм взел и няма доказателства че съм взел могат ли да ме уволнят дисциплинарно? И мога ли по някакъв начин да се защитя?

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
Непрочетена публикацияПубликувано на: 18 Апр 2012 00:34 
Първо думата “кражба” е некоректно да се използва, това е признато от наказателния закон у нас вид престъпление, за което следва да има влязла в сила присъда. Кражба – чл.194, ал.1 от НК, вашият работодател не може да дава правна квалификация за извършено престъпление, компетентен да стори това е съдът с влязла в сила присъда и тъй като се касае за престъпление от общ характер, то съдът следва да бъде сезиран по надлежния ред от прокуратурата на РБългария.

Относно това дали могат да ви уволнят дисциплинарно без доказателства за нарушението в което ви обвиняват, могат, но това е незаконно.

Ако вашия работодател няма доказателства за присвояване от ваша страна и ако вие не признавате вина, то вашия работодател няма основание за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение", не зависимо от предположенията му. Ако вшия работодател има доказателства за присвояване от ваша страна, той трябва да сезира прокуратурата.

Предполагам, че ако се стигне до заповед тя ще е за злоупотреба с доверието на работодателя, но и това трябва да се мотивира за какво конкретно се отнася и да се докаже.

Ако сте материално отговорно лице, може да ви обвинят в конкретни действия или бездействия.

Относно това как можете да се защитите, това става само по един начин в съда. Само съдът може да реши дали едно уволнение е законно или не, въз основа на представените доказателства от двете страни.

Върнете се в началото

Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]